Rouwverwerking
Rouw ontstaat na een ervaring van verlies en het is het proces waarin jij dit verlies verwerkt. Dit verlies kan het overlijden van een dierbare zijn, maar er zijn meer soorten verlies waar jij om kunt rouwen. Denk bijvoorbeeld aan het einde van een relatie, het verliezen van je baan of als je (ernstig) ziek wordt.
Het is belangrijk om te weten dat rouwverwerking geen proces is waarbij je precies de stappen doorloopt die veelal genoemd worden. Je kunt je de ene dag redelijk goed voelen, en de dag erna weer een dipje hebben. Iedereen verwerkt het verlies op zijn of haar eigen manier. Het verschilt per persoon hoe snel het verlies verwerkt wordt, en hoe sterk de emoties in het rouwproces zijn. Symptomen die je kunt hebben in het rouwproces zijn:
• verdriet
• somberheid
• boosheid
• schuldgevoelens, je denkt misschien terug aan wat je iemand nog had willen zeggen vermoeidheid of uitputting
• shock
• verminderde eetlust
• hoofdpijn
Rouwen is een persoonlijk proces.
Het verdriet is intens en kan erg lang aanblijven. Toch zul je uiteindelijk merken dat tijd een goed medicijn is. Ook leer je langzaam maar zeker omgaan met rouw en verlies. Er is niet één bepaalde, goede manier om te rouwen. Hoe je rouwt en hoe lang het rouwproces duurt is voor iedereen anders. Wel zijn er enkele tips te geven hoe met rouw om te gaan:
Praat erover
Het kan fijn zijn om met mensen te praten over je gevoel en het verlies. Dit kan bijvoorbeeld met een vriend, een familielid, of een lotgenoot. Zij kunnen je steun bieden tijdens jouw rouwproces en het geeft jou de mogelijkheid om je hart te luchten als je daar behoefte aan hebt.
Rust uit en zorg voor jezelf
Rouwen kan veel energie kosten. Het is dan belangrijk dat je aan je gezondheid en welzijn blijft denken. Neem genoeg rust zodat je ook de tijd krijgt om te ontspannen. Probeer genoeg te slapen, goed te eten en doe ontspannende dingen die je leuk vindt.
Neem de tijd
Gun jezelf de tijd om te rouwen. Het is normaal dat je aan het begin niet weet hoe je om moet gaan met het verlies. Het verdriet kan blijvend zijn, maar naarmate de tijd vordert leer je vaak met het verlies omgaan.
Blijf in contact en ga de deur uit
Natuurlijk heb je tijd voor jezelf nodig om te rouwen; het kan bijvoorbeeld zijn dat je een week de deur niet uitkomt. Maar, pas op dat je jezelf niet te veel afsluit. Blijf in contact met vrienden en familie of ga bijvoorbeeld de deur uit om een stuk te wandelen of een eindje te fietsen.
Veel vragen en antwoorden omtrent nazorg en rouwverwerking zijn te vinden op de website van het Landelijk Steunpunt bij Verlies.
Ben je nog jong en heb je behoefte aan een plek waar je stil kunt staan bij rouwen en alles wat daarbij komt kijken bezoek dan eens de website van Rouwnetwerk Jong. Ook voor kinderen is er veel mooie en nuttige informatie over verlies en rouwen. Kijk maar eens op deze pagina.